Zwangerschapshaptonomie

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding helpt jullie om je samen voor te bereiden op de bevalling en om deze vervolgens goed voorbereid samen te doorlopen. Maar bovenal richt de begeleiding zich erop om jullie al in contact te brengen met jullie kindje. Het ontwikkelen van een veilige band met je kindje begint al tijdens de zwangerschap!
De naam haptonomie is afgeleid van  het werkwoord haptein wat betekent: aanraken, zich hechten aan.  Voelen en aanraken is iets wat we vanaf het aller prilste moment doen. Startend vanaf het moment dat we ontstaan, in de buik van de moeder. Tijdens de zwangerschapsbegeleiding werken we hiermee, het geeft het gevoel van (ver)binding, contact zonder dat daar woorden voor nodig zijn. Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding:* hebben we aandacht voor jou als zwangere vrouw, en;* voor jou als partner;* en maken we contact met jullie kindje.
Naast het ervaren van het eerste contact met je kindje, leer je je ook met je partner voor te bereiden op de bevalling.  Sleutelwoord hierbij is ‘samen’.
Voor de zwangere vrouw

Zwanger zijn is fijn, maar ook best zwaar. Je kindje gebruikt veel van jouw energie en je lichaam vraagt steeds meer om rust en ontspanning. Daarom is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk voorbereidt op de bevalling.  Je leert niet alleen te verwoorden van wat jij nodig hebt als partner, maar ook hoe je samen de zwangerschap kunt dragen. Daarnaast leert je partner technieken om jou als zwangere vrouw te helpen en ondersteunen tijdens de bevalling. Zo groeit niet alleen het vertrouwen in je eigen lichaam, maar ook in elkaar.  Want hoe  beter je elkaar begrijpt tijdens de bevalling en hoe beter je kunt ontspannen, hoe beter je met de pijn om kunt gaan.Voor de partner

Als partner wordt je met haptonomische begeleiding vroeg betrokken bij de zwangerschap. Zo kun je de zwangerschap echt sámen beleven. Je leert behoeftes van je zwangere partner te begrijpen en haar te ondersteunen. Ook leer je tijdens de begeleiding al vóór de geboorte in contact te komen met je kindje. Hierdoor kun je het kindje laten voelen dat het welkom is.
Daarnaast is het als partner soms lastig betrokken te zijn bij de zwangerschap. We staan stil bij jouw beleving, verwachting en onderzoeken welke rol je kunt vervullen tijdens de zwangerschap en straks ook bij de bevalling. Waar kun je je vrouw verlichting bieden.  Tijdens de sessies zoeken we naar een vorm die bij jullie past. De begeleiding wordt individueel gegeven om jullie alle ruimte te geven voor jullie persoonlijke beleving van de zwangerschap. Samen met je partner kom je vanaf ongeveer de twintigste week. Tijdens de zwangerschap 4 a 5 keer en na de bevalling kom je samen nog een keer. De kosten voor het volgen van zwangerschapshaptonomie bedragen 90 euro per uur .